Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Publié par FREDGENET

Cape Town-based studio SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects has designed the Cove 3 project in collaboration with Antoni Associates.

Completed in 2010 and nestled in the cliff-top estate “The Cove” near Knysna, a town in the Western Cape Province of South Africa, this contemporary home was designed “to be integrated into the topography & natural colour of the fynbos, maintaining a seamless connection with landscape and ocean.”

Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates

Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates:

“The primary idea driving the design was to create a single living space with a single roof element floating over it that responded to the slope of the site. The roof is set at a sufficiently high level so that it is out of one’s line of sight from the living space, creating the illusion that one is sitting in the landscape rather than in a room looking out into a landscape. A large triangular cut-out in the roof reinforces a connection with the sky.

A very detailed solar analysis was done of the building to try and get direct sun (other than the rising East sun) out of the building. As a result, a midlevel horizontal sunscreen was added to the double height glass façade and the skylight is protected by a timber screen that hangs into the space to mitigate the scale of the double volume space. Care was also taken in selecting performance-glass that would minimise the impact of direct sun.

The building is approached from the North West at the top of the site. This elevation is low and horizontal. The choice of materials, off-shutter concrete, Rheinzink roofing, timber cladding, stone and exposed aggregate will allow the building to fade into the landscape as it ages. The building is orientated towards the view; one enters at the upper level of the double volume looking towards the ocean. The contrast with the external approach is very powerful. A grand stair pulls on onto the living level which holds the kitchen, dining room and living room. To the right the landscaping is pulled into the building, blurring the distinction between the inside and the outside.

A spiral stair connects the living level to a private lounge and the master bedroom on a mezzanine level. This stair was conceived as a sculptural element in the large volume to again mitigate the scale of this space. This spiral drops through the floor to a lower level which houses a guest bedroom, a home theatre and a living room.

An L-shaped extension to the South West houses the two children’s bedrooms. The bedrooms have curved curtain tracks that create very intimate sleeping spaces at night which contrast with the very open daytime character. Water is a critical issue in this part of the world and a huge underground cistern was created under the garden terrace to harvest rainwater to minimise the houses’ reliance on the municipal water system.

A heat pump and water based under floor heating system uses less energy than would ordinarily be required for a house of this magnitude. The concept behind the landscaping was to reinstate the fynbos and let the building float over this restored surface.” Source: homedsgn.com - Photos by: John Devonport & Micky Hoyle, courtesy of Visi

Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates
Western Cape Province of South Africa, Cove 3 by by SAOTA and Antoni Associates

Commenter cet article